Vakantiedromen

Ik heb een droom die begint in Brussel en eindigt in Ulanbataar. Voor de leken onder ons: dit is de hoofdstad van Mongolië en volgens Google Maps is de afstand in vogelvlucht tussen deze twee steden 6803 km. Eitje!

Met de wagen rekent Google je 8572 km en 106 uur aan en word je via Moskou gestuurd. Berlijn, Warschau, Minsk en Novosibirsk kunnen onderweg leuke citytrips worden. 106 uur dat zijn zowat tien stevige dagen auto rijden: tegen 200 over de Duitse Autobahn, gewonnen tijd die je aan de Russische grens wellicht weer kwijt bent, dan verder door eindeloze Russische berkenbossen, door de uitlopers van de Oeral tot je West-Siberië nadert, het Altai-gebergte ziet oprijzen en Mongolië binnenrijdt.

Je zou er een road-trip van kunnen maken – communist-style! Men neme een oude vierkante Lada, zo van het soort dat hier in de jaren 80 en 90 nog populair was en men proppe die vol met wat vrienden. Dan vul je de gaatjes op met kampeergerief en iPod’s met Russische rock, militaire marsmuziek of een pareltje van Rachmaninov. Wat literaire klassiekers in de stijl van ‘Oorlog en Vrede’ en een kratje vodka kruiden vervolmaken dit plan om je in een volledige Sovjet-vakantieroes te storten.

Je zou het ook wat traditioneler kunnen doen in een roze Cadillac, een geschilderde Amerikaanse vlag op de motorkap en luide US-rock, maar hier rijst de vraag of Russische douaniers en plaatselijke hangjongeren een bulderende “Born in the USA” zouden kunnen smaken.

Very interesting idea! But maybe later?

Nu wordt het een tochtje met de fiets en de route die ik gekozen heb is net wat langer. Grof geschat 16000 kilometer. Met stuk en brok samengesteld via Google Maps. Dank u Google. 10000 km extra dus, een serieuze omweg om onderweg een paar culturele hoogtepunten te kunnen zien. Mijn route gaat zuidwaarts! Een route via Istanboel, langs resten van het Perzische rijk en door regio’s waar nu nog steeds nomaden rondtrekken. Dat is grofweg langs wat vroeger de zijderoute was.

Naast die culturele hoogtepunten zijn er ook puur sportieve uitdagingen onderweg. De route is namelijk allesbehalve vlak: van de Ardennen, de Eifel tot de Alpen, dwars door de Balkan richting het Anatolisch plateau, de Pamir bergketen en de Altai, droge, vlakke, woestijnachtige streken in Turkmenistan en Kazachstan, ruige Siberische wildernis of steppe. Het zit er allemaal in.

Aftellen dus naar 10 november. De dag dat ik eindelijk eens kan testen of mijn thermisch ondergoed en mijn veel-laagjes-kledij mij warm kunnen houden als ik in putje winter door de Alpen rijd en of mijn regenjas en regenbroek écht wel waterdicht zijn.

Advertisements

3 thoughts on “Vakantiedromen

  1. veerlegoossens

    Regio’s schrijf je zo 😉 Of het nu met de fiets wordt of op een andere manier, geniet ervan!

    Reply
  2. Yanna

    Die oude vierkante Lada heeft wel een ietwat grotere laadruimte, plus het voordeel dat je het gewicht niet zélf moet dragen, waarmee ga jij de gaatjes in je rugzak vullen voor zo een verre reis? Veel succes en vooral veel genot tijdens die grote uitdaging gewenst!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s