Nepali Tea

Nepal, daar kreeg het idee van een grote fietsreis dus vaste vorm. Een van de enige landen waar douaniers je nog met een glimlach ontmoeten. Waar je – typisch Azië – ineens ondergedompeld wordt in de verkeerschaos van een miljoenenstad. Waar riksja’s, honden, motorfietsen, taxi’s, voetgangers, bussen en vrachtwagens met elkaar wedijveren voor een plaatsje op de weg. Hier geldt een regel: de wet van de sterkste. De zwakke weggebruiker heeft hier maar beter ogen op zijn rug.

Nepal is voor mij het land met de altijd vriendelijke maar oh zo verlegen obers. Die aanvaarden bestellingen steevast met wat wiebelend nee-knikken, waarna je je afvraagt of ze die Nepali-tea nu wel of niet kunnen voorschotelen. De oorzaak van die opmerkelijk soepele nekwervels kan misschien gezocht worden in de abominabele toestand van het wegennet. Je zou van minder een nekwervel verliezen.

Opmerkelijk is ook het feit dat iedere WC-bril daar los op de toiletpot lijkt te liggen. Het gebeurt je welgeteld één keer dat je met bril en al met je billen op de vloer belandt. Daarna pas je wel op en ben je blij met een eenvoudig gat in de grond. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.

Rochelen en spuwen doen ze daar ook. En het is niet de bedoeling dat je een welgerichte straal kauwtabak voor je voeten als een belediging interpreteert. Rochelen is de norm. Dat hoort nu eenmaal bij het straatbeeld, pardon: straatgeluid.

Ik kan nog wel even verder gaan met opsommen. Je hebt het betoverende Kathmandu en in schril contrast hiermee heb je het platteland. Nu ja, plat is misschien niet het juiste woord, het blijft immers Nepal met de Mount Everest, nietwaar?

Dat platteland bereik je heel eenvoudig door jezelf in een bus te persen. Die dendert vervolgens in ware doodsverachting door het landschap alsof er geen bochten zijn, geen putten in de weg en al helemaal geen tegenliggers. Hallucinant! En had ik al vermeld dat werkende koplampen enkel voor mietjes zijn?

Laat de beelden voor zich spreken en geniet eerst even mee van enkele impressies van Kathmandu. Dat platteland licht ik later wel eens toe.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s