Illuminator

Tram 7, Lenin Prospekt, Barnaul, West-Siberië, Rusland, waar een ritje met de tram dertien Roebel kost. Te betalen aan de vrouw die door de tram gewaggeld komt en je een ticketje in de hand drukt met een zescijferig nummer erop. “Lucky number!”, zegt Tatiana, mijn Russische reisgezel voor anderhalve dag.  De som van de eerste drie en laatste drie cijfers is gelijk aan elkaar. “You got to eat it now!”

Een schat van interessante weetjes, die Tatiana, die in het echte leven in Moskou woont en documentarist is. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ze in Rusland ook “chansons” hadden? Een muziekstijl die zijn oorsprong heeft in de Siberische werkkampen van weleer?
Of dat een Illuminator het venstertje is in een bemand ruimtetuig? En dat er zelfs een lied over bestaat. Over kosmonauten die het beu zijn het geluid van de raketten te horen, of het blauwe schijnsel van de ruimte te zien. Dat ze die sterrenhemel maar niets vinden en dromen van groen gras rond hun huizen, ergens ver weg. Een lied over kosmonauten in een land waar ieder dorp wel een Gagarin-straat heeft. Klinkt logisch!

En over dromen gesproken, Tatiana bouwt met een vriend aan een vliegtuig. Zelf getekend, ontworpen en gebouwd in keuken en woonkamer ergens op het zoveelste verdiep van, hoe kan het anders, zo’ n woontoren. Ellenlange testen met lijm en hout, buizenconstructies, epoxy, stof en een motor van een sneeuwscooter hebben geleid tot een vliegtuigje dat eerstdaags getest zal worden. Een vlieglicentie hebben ze niet, dus zullen ze ergens vanop een verlaten graanveld testvluchten uitvoeren.

Tatiana, may the force be with you, zoals je op mijn fietstas schreef. Bij deze overdraag ik mijn lucky number. Krijg dat ding in de lucht want deze onwaarschijnlijke droom verdient het te leven!

Verder nog vemeldenswaard? Een vergeten Lenin buste, kleine dorpjes met oude houten huisjes en verlaten gebouwen, steden zonder ruimtelijke ordening en Siberische ongerepte natuur.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s